
Doba přípravy: 45 minut
Máme-li mražené mořské plody a loupané krevety, necháme je nejprve povolit a rozmrazenou vodu z nich poté slijeme. V hluboké pánvi si mezitím rozehřejeme olivový olej, vhodíme na něj najemno pokrájenou cibuli a po chvíli přisypeme rýži. Asi 3 minuty mícháme a opékáme, na závěr přihodíme i nakrájená rajčata s nasekaným česnekem. Zalijeme trochou vývaru, přidáme koření Paella, promícháme a vývar necháme vsáknout. Poté vývar přiléváme po sběračkách, přičemž rýži mícháme a tekutinu necháváme vždy vyvařit. Takto pokračujeme asi 10 minut, poté přidáme mořské plody s krevetami a vaříme do té doby, než bude rýže uvařená na skus (zhruba dalších 10 minut) a mořské plody s krevetami měkké (krevety zrůžoví). Na závěr podle chuti dosolíme a pokapeme citronovou nebo limetkovou šťávou. Ozdobíme zelenou petrželkou a ihned podáváme.
Poznámka: Paella je španělské jídlo z rýže, které pochází z Valencie. Původně se jednalo o jedno z nejchudších jídel pro rybáře.
| 300 g | mořské plody (chlazené či mražené) |
| 200 g | oloupané krevety (chlazené či mražené) |
| asi 4 lžíce | olivový olej |
| 1 ks | cibule |
| 400 g | rýže (nejlépe arborio) |
| 2 ks | rajče |
| 4 stroužek | česnek |
| 1 l | masový vývar (může být i z kostky) |
| 1 lžíce | koření Paella (obsahuje kurkumu, mletou červenou papriku, pepř, petržel a zpravidla i šafrán) |
| sůl | |
| 1 ks | šťáva z citronu |
| čerstvá zelená petrželka (na ozdobu) |
