
Doba přípravy: 15 minut
Hrášek zalijeme vodou, přihodíme lístky máty s nasekaným česnekem a dáme na 5 minut vařit (ne déle, hrášek by ztratil svou zelenou barvu). Přidáme máslo a hrášek s mátou a česnekem rozmixujeme tyčovým mixérem. (Stačí jen trochu, nemusí to být dohladka.) Poté vmícháme zakysanou smetanu a ochutíme solí a pepřem. Podle možností vmícháme i nastrouhaný ovčí sýr pecorino a můžeme podávat – buď jako svačinku (namazané například na topinkách) nebo jako přílohu k masovým pokrmům.
| 1 balíček | mražený hrášek |
| 1 dl | voda |
| asi 7 ks | lístek čerstvé máty |
| 1 stroužek | česnek |
| 2 lžíce | máslo |
| 2 lžíce | zakysaná smetana |
| sůl | |
| pepř mletý | |
| 50 g | ovčí sýr pecorino (nemusí být) |
