
Doba přípravy: 60 minut
Starší chléb (či strouhanku) si rozdrobte a smíchejte se zakysanou smetanou. Nechte vzniklou směs chvíli odležet, aby se vám hmota dobře spojila. Přidejte mleté maso, vejce, koření a cibulku, kterou si předtím nakrájíte nadrobno a necháte smažením na pánvi zesklovatět. Vše dobře promíchejte. Pro vytvoření lepší konzistence směsi můžete používat i šlehač.
Ze hmoty tvořte kuličky a rovnou si je připravujte na plech vystlaný pečícím papírem. Masové kuličky pečte v předehřáté troubě na 220oC. Pečou se zhruba 15 minut.
Poté si na pánvi, na které jste připravovali cibulku, vytvořte z másla a hladké mouky jíšku, zalijte ji hovězím vývarem a dochuťte solí a pepřem. Nakonec můžete omáčku zjemnit smetanou. Hotový pokrm se podává s bramborovou kaší či bramborem.
Poznámka: Jde o oblíbené jídlo ve Finsku a nejen v něm. My známe především švédské masové kuličky, které se u nás rozšířily díky jejich nabídce v řetězcích Ikea. Kromě toho, že se dají masové kuličky péci v troubě, je možné je také smažit.
| 500 g | mleté hovězí maso |
| 1 kelímek | zakysaná smetana |
| 3 krajíc | starší chléb (místo něj lze použít strouhanku) |
| 1 ks | vejce |
| 1 ks | větší cibule |
| 1/2 lžička | mletá paprika |
| 1/2 lžička | nové koření |
| dle chuti | sůl |
| dle chuti | mletý bílý pepř |
| olej |
Omáčka
| 2 lžíce | máslo |
| 2 lžíce | hladká mouka |
| 1/2 l | hovězí vývar |
| sůl | |
| pepř | |
| 2 lžíce | smetana (nemusí být) |
