
Doba přípravy: 30 minut
Mrkev oloupeme a fenyklové bulvy omyjeme a očistíme. Mrkev i fenykl nakrájíme na kostičky. (Několik tenkých plátků mrkve a fenyklu můžeme nechat na ozdobu.) Cibuli také oloupeme a pokrájíme. Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej a nejprve na něm osmahneme pokrájenou cibuli. Asi po 3 minutách přidáme kostičky fenyklu a mrkve a za stálého míchání opékáme dalších zhruba 5 minut. Poté přilijeme horký zeleninový vývar a necháme pod pokličkou přibližně 15 minut vařit. Nyní vše rozmixujeme ručním tyčovým mixerem. Na závěr již jen ochutíme citronovu šťávou, osolíme, opepříme a přidáme roztlučený římský kmín. Ozdobíme schovanými tenkými plátky mrkve a fenyklu s čerstvou zelenou petrželkou. Podáváme s pečivem.
| 4 ks | větší mrkev (asi 1/2 kg) |
| 2 bulva | fenykl |
| 2 ks | cibule |
| 4 lžíce | olivový olej |
| 1 l | zeleninový bujon |
| 1/2 ks | šťáva z citronu |
| sůl | |
| pepř mletý | |
| 1/2 lžička | římský kmín |
| zelená petrželka na ozdobu |
