Doba přípravy: 60 minut
Šípky zbavíme stopek, bubáků a peciček a překrojíme je napůl. Vložíme je do hrnce a zalijeme je vodou. Přivedeme k varu a vaříme zhruba půl hodiny dokud se šípky nerozvaří. Uvařené šípky důkladně propasírujeme přes síto nebo je umeleme na masovém mlýnku. Hmotu zvážíme a na každé kilo šípků dáme kilo cukru. Dáme opět do hrnce spolu s hřebíčkem a cukrem a vaříme cca 10 až 20 minut. Poté vložíme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Poznámka: Šípková zavařenina se skvěle hodí jako základ omáček pod divočinu nebo jen tak, jako marmeláda na chleba.
1 kg | čerstvě natrhané šípky |
1 kg | cukr (nejlépe třtinový) |
2 lžičky | mletý hřebíček |