
Doba přípravy: 40 minut
Veku či chléb si nakrájíme na kostičky a na másle je dozlatova opražíme. Zbylé máslo rozpustíme v hrnci, smícháme s hladkou moukou, asi půl minuty pražíme a poté přelijeme vychladlým vývarem se smetanou. Vaříme asi 10 minut, pak přisypeme nastrouhaný sýr a necháme ho v polévce zcela rozpustit. Podle chuti polévku přisolíme a opepříme. Přidáme žloutek, který si rozkvedláme v malém množství polévky. Necháme ještě chvilku provařit a můžeme servírovat. Podáváme s nasekanou petrželkou a opečenými kostičkami veky či chleba.
| bílá veka nebo chléb na kostičky | |
| máslo ( na osmažení kostiček) | |
| máslo ( do polévky) | |
| 2 lžíce | hladká mouka |
| 1 l | vývar |
| 1/8 l | sladká smetana |
| 200 g | tvrdý sýr (např eidam 45%) |
| sůl | |
| čerstvě mletý pepř | |
| 1 ks | žloutek |
| zelená petrželka |
