
Doba přípravy: 30 minut
Na másle si dozlatova osmažíme cibulku a přidáme k ní nakrájené brambory a květák. Posypeme solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Zprudka osmažíme a zalijeme vodou. Vaříme, dokud nejsou brambory a květák uvařeny. Rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši a zalijeme smetanou, přivedeme k varu a dochutíme solí a pepřem.
Noky:
Vejce smícháme s nastrouhaným eidamem a prolisovaným česnekem. Poprášíme moukou a vytvoříme tužší těsto, které nabíráme na lžíci a vkládáme do vroucí polévky. Necháme vařit cca 3 minuty poté polévku stáhneme z plamene.
Bageta:
Bagetu si rozpůlíme, potřeme ji česnekem a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova. Podáváme k horké polévce jako přílohu.
| 1 ks | menší květák |
| 1 ks | cibule |
| 2 ks | střední brambor |
| muškátový oříšek | |
| česnek | |
| sůl | |
| pepř | |
| máslo | |
| 1 kelímek | smetana (12%) |
| 1 ks | bageta (může být i celozrnná) |
| olivový olej |
Sýrové noky
| 50 g | eidam |
| 3 lžíce | hrubá mouka |
| 2 stroužek | česnek |
| 1 ks | vejce |
