
Doba přípravy: 90 minut
Nakrájejte cibuli a mrkev na malé kostičky a osmažte na másle. Zeleninu vyndejte a do pánve vložte mleté maso a smažte 10 až 15 minut. Je nutné z masa dostat veškerou vodu. Mleté maso v průběhu smažení osolte a opepřete (můžete přidat rozdrcenou chilli papričku). Dál maso zaprašte lžíci mouky a hezky prosmažte. Vraťte k masu zpět cibuli s mrkví, přidejte nadrobno nakrájený česnek a dvě lžičky protlaku. Zalijte vínem. Až se alkohol odpaří, zalijte vývarem a nechte na mírném ohni probublávat asi 20 minut. Mezitím si uvařte brambory a udělejte z nich kaši, do které (až bude kaše trochu vychladlá) přidáme 2 vaječné žloutky. Až budete mít vše hotové, tak si do zapékací misky dáme masovou směs (neměla by být moc tekutá) a na maso dáme dohladka vyšlehanou kaši se žloutky a zasypeme sýrem. Zapečeme v troubě na 200 stupňů. Po 15 až 20 minutách by měl být sýr nádherně rozpečený. Anglický masový koláč doporučujeme podávat s typickým anglickým salátem Coleslaw .
| 750 g | hovězí mleté maso (spíš libovější) |
| 2 lžička | rajčatový protlak |
| 3 dl | červené víno |
| 1/2 l | vývar |
| 1 ks | cibule |
| 2 stroužky | česnek |
| 3 ks | mrkev |
| 2 ks | žloutek |
| 400 g | brambory |
| 1/2 ks | máslo |
| mléko | |
| 250 g | tvrdý sýr (například eidam) |
| 1 lžíce | hladká mouka |
