Doba přípravy: minut
Vejce, cukry a olej ušleháme a přimícháme i jahodové kefírové mléko. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vzniklé těsto nalijeme do formiček na muffiny (plníme maximálně tří čtvrtin) a do každého muffinu vmáčkneme čerstvou jahodu (popř. více menších jahod či kousků). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
Poznámka: Muffin (čteme mafin) je druh malého pečiva, který tvarově připomíná dortík. Není však tak sladký a většinou nemívá polevu. Muffiny se pečou v tzv. muffinových formičkách či pohárcích, které mohou být kovové či silikonové, jsou pravidelně přehýbané a dávají muffinu jeho správný tvar. Existuje mnoho variant a příchutí muffinů např. borůvkové, čokoládové, malinové, skořicové, banánové, mandlové, citronové, oříškové, jahodové, ale i dýňové, mrkvové, okurkové apod. Muffiny se často jedí k snídani, lze je ale podávat také ke svačině nebo k jiným příležitostem.
1 ks | vejce |
100 g | moučkový cukr |
1 ks | vanilkový cukr |
80 ml | olej |
200 ml | jahodové kefírové mléko |
250 g | hladká mouka |
1 ks | kypřicí prášek do pečiva |
50 g | čokoláda na vaření |
čerstvé jahody |