Kefírové muffiny s jahodami


Doba přípravy: minut

Vejce, cukry a olej ušleháme a přimícháme i jahodové kefírové mléko. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vzniklé těsto nalijeme do formiček na muffiny (plníme maximálně tří čtvrtin) a do každého muffinu vmáčkneme čerstvou jahodu (popř. více menších jahod či kousků). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut.

Poznámka: Muffin (čteme mafin) je druh malého pečiva, který tvarově připomíná dortík. Není však tak sladký a většinou nemívá polevu. Muffiny se pečou v tzv. muffinových formičkách či pohárcích, které mohou být kovové či silikonové, jsou pravidelně přehýbané a dávají muffinu jeho správný tvar. Existuje mnoho variant a příchutí muffinů např. borůvkové, čokoládové, malinové, skořicové, banánové, mandlové, citronové, oříškové, jahodové, ale i dýňové, mrkvové, okurkové apod. Muffiny se často jedí k snídani, lze je ale podávat také ke svačině nebo k jiným příležitostem.

1 ks vejce
100 g moučkový cukr
1 ks vanilkový cukr
80 ml olej
200 ml jahodové kefírové mléko
250 g hladká mouka
1 ks kypřicí prášek do pečiva
50 g čokoláda na vaření
  čerstvé jahody