
Doba přípravy: minut
Recept na „Polívku míchanou ze zelených věcí“ v původním znění od Magdaleny Dobromily Rettigové: „Dej k hovězímu vařit kapustu, květák, celer a mrkev. Když je to měkké, vyndej to. Kapustu rozkrájej na nudličky, celer na koláčky, květák nech v malých růžičkách, mrkev udělej na proužky a dej to do polévkové mísy. Potom vezmi malé hříbky, rozkrájej je a dej na máslo, přidej k nim trochu pepře a špetku muškátového květu, hodně zelené petržele a nech je hezky dusit. Pak na ně nalej hovězí polívky a nech to chvíli povařit. Hotovou dobrou hovězí polívku dej na tabuli.“
| hovězí na polévku (kosti) | |
| asi 10 listů | kapusta |
| asi 1/4 hlavy | květák |
| 1 malá bulva | celer |
| asi 3 ks | mrkev |
| malé hříbky | |
| kousek | máslo |
| mletý pepř | |
| špetka | muškátový květ |
| velká hrst | čerstvá zelená petrželka |
