
Doba přípravy: 100 minut
Nejprve si připravíme rybí vývar: Do studené vody vložíme rybí kosti, očištěnou zeleninu s celým kořením a přivedeme k varu. Oheň stáhneme, z povrchu vývaru sebereme pěnu a necháme asi 1 hodinu na mírném plamenu probublávat. Poté scedíme a vyvařené kosti se zeleninou vyhodíme. Nyní si pokrájíme kořenovou zeleninu a cibuli do polévky a orestujeme vše na másle. Poprášíme moukou a zalijeme připraveným rybím vývarem. Přidáme nakrájené rybí maso popř. jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě. Dochutíme solí, pepřem a troškou muškátového oříšku. Na závěr si uděláme kostičky do polévky: Rohlík či veku pokrájíme na kostičky a opečeme na másle. Ke konci pečení vmícháme prolisovaný česnek a kostičky osolíme. Polévku nalijeme na talíře, ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme s křupavými kostičkami.
| 1/2 kg | rybí kosti |
| 1 ks | kořenová zelenina ( mrkev,petržel, celerová bulva) |
| 1 ks | cibule |
| 6 kulička | černý pepř |
| 5 ks | bobkový list |
| sůl | |
| 2 l | voda |
Do polévky
| 1 ks | mrkev |
| 1 ks | petržel |
| 1 kousek | celerová bulva |
| 1 ks | cibule |
| máslo | |
| hladká mouka | |
| 1/5 l | rybí vývar |
| 200 g | rybí maso (popř. jikry nebo mlíčí) |
| strouhaný muškátový oříšek | |
| sůl | |
| pepř mletý | |
| čerstvá zelená petrželka na ozdobu |
Na kostičky
| 1 ks | rohlík nebo bílá veka |
| 2 stroužek | česnek |
| máslo | |
| sůl |
