
Doba přípravy: 60 minut
Pohanku propláchneme ve studené vodě a vsypeme do vařicí osolené vody (asi 4 dl). Přiklopíme a necháme nabobtnat (např. pod peřinou). Čerstvé houby pokrájíme, v případě sušených je dáme do horké vody změknout a nasáknout. Mezitím si na olivovém oleji osmahneme nahrubo pokrájenou cibuli a po chvíli i nasekaný česnek. Poté přidáme pokrájené čerstvé houby (nebo nasáklé sušené) a dusíme vše asi 10 minut. Odstavíme z ohně a dochutíme pepřem, solí, drceným kmínem a majoránkou. Na závěr vmícháme měkkou pohanku a přendáme do sádlem vymazaného pekáčku. Ten vložíme do trouby předehřáté na 180° Celsia a pečeme zhruba 30 minut. Kubu před podáváním posypeme troškou nasekané petrželové natě a podáváme s kyselými okurkami.
Poznámka: Tradiční kuba se dělá z propláchnutých, namočených a doměkka uvařených krup nebo krupek, které dáme místo pohanky. Někdo do tohoto vánočního pokrmu pro lepší chuť a vůni přidává ještě kousek pokrájeného uzeného nebo slaniny.
| 250 g | pohanka |
| 250 g | čerstvé houby (popř. sušené) |
| 6 lžíce | olivový olej |
| 3 ks | cibule |
| 6 stroužek | česnek |
| pepř bílý | |
| sůl | |
| kmín drcený | |
| majoránka | |
| čerstvá petrželová nať |
