Staročeský jahelník


Doba přípravy: 60 minut

Nejprve si uvaříme jáhlovou kaši: Propláchneme jáhly ve vroucí vodě (alespoň dvakrát), abychom odstranili hořkost. Poté je necháme odležet v chladné vodě a následně uvaříme v osoleném mléce. Připravenou kaši dáme vychladnout. Po vychladnutí přidáme do jáhlové kaše máslo, žloutky a cukr (popř. med). Zamícháme s jablky nastrouhanými nahrubo a přisypeme skořici a rozinky. Trochu cukru si necháme do sněhu, který si ušleháme z bílků. Tuhý sníh vmícháme do kaše. Nyní vymažeme pekáček máslem a vlijeme do něj směs. Vyrovnáme povrch a jahelník pečeme při 180 stupních zhruba 20 až 30 minut. Můžeme ho podávat samotný, nebo se zakysanou smetanou a medem.

Poznámka: Chutný je také jahelník se švestkami (místo jablek, skořice a rozinek). Některé recepty uvádějí kombinaci obou druhů ovoce.

300 g jáhly
600 ml mléko
2 ks vejce
50 g cukr (popř. med)
100 g máslo
400 g jablko
100 g rozinky
  mletá skořice
  sůl