
Doba přípravy: 60 minut
Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na plátky. Máme-li houby sušené, nejprve je zalijeme horkou vodou a necháme asi 1/2 hodiny nasáknout. Čerstvé pokrájené či nasáklé sušené houby (i s vodou) vhodíme spolu s na kostičky pokrájenými bramborami do vývaru. Přisypeme kmín a přidáme veškeré celé koření (koření můžeme dát do cedníčku na čaj, abychom ho nemuseli po uvaření dlouho lovit). Vaříme asi 15 minut, dokud nejsou brambory i houby měkké. Koření vyndáme, ve smetaně ke šlehání rozkvedláme hladkou mouku a vlijeme ji do polévky. Chvíli ještě povaříme a stáhneme z ohně. Přidáme zakysanou smetanu a pokrájený kopr a sůl podle chuti. Nandáme na talíře, ozdobíme plátky natvrdo uvařeného vajíčka a ihned podáváme. Individuálně si můžeme každý ještě dochutit vinným octem.
| 1 hrst | čerstvé nebo sušené houby |
| 4 ks | brambor |
| 1 a 1/2 l | vývar |
| 1/2 lžička | kmín |
| 4 lžička | nové koření |
| 4 kulička | černý pepř |
| 2 ks | bobkový list |
| 100 ml | smetana ke šlehání |
| 2 lžíce | hladká mouka |
| 100 ml | zakysaná smetana |
| 1 až 2 lžíce | čerstvý kopr nebo kopr v sladkokyselém nálevu |
| sůl | |
| 3 ks | vejce |
| vinný ocet |
