
Doba přípravy: 50 minut
Do trochy teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Do mísy si mezitím připravíme mouku s olejem, solí a zbylým mlékem. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme asi hodinu kynout. Mezitím si rozšleháme vejce, prolisujeme česnek a rozpustíme máslo. Z vykynutého těsta uděláme uzlíky a dáme je na plech vyložený pečicím papírem. Uzlíky potřeme směsí rozšlehaných vajec, prolisovaného česneku, rozpuštěného másla a semínek (máku nebo sezamu) s trochou soli. Dáme do trouby předehřáté na 175 °C a pečeme zhruba 20 až 30 minut dozlatova.
Poznámka: Vyzkoušejte česnekové uzlíky v kombinaci s naší rajčatovou omáčkou (salsou) – recept naleznete ZDE
| 1 kg | hladká mouka |
| sůl | |
| 1 kostka | droždí |
| 2 lžíce | cukr |
| 1/2 l | mléko |
| 1 dl | olej |
