
Doba přípravy: 30 minut
Třešně omyjeme a vypeckujeme. Dáme je do většího kastrolu, kam přisypeme i krystalový cukr s Gelfixem a kořením. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme zhruba 3 minuty. Ke konci vaření přidáme kyselinu citronovou s rumem a důkladně promícháme. Koření vylovíme lžící a ještě horký džem dáme do vymytých a vysušených skleniček. Uzavřeme víčkem a obrátíme dnem vzhůru. Uchováváme v temnu a chladu.
Poznámka: Místo třešní můžeme použít také višně.
| 2 kg | zralé třešně | 
| 1 kg | krystalový cukr | 
| 2 balíček | Gelfix extra (od Dr. Oetker) | 
| 2 ks | badyán | 
| 1 kousek | skořice celá | 
| 1 lžička | kyselina citronová | 
| 1 dl | tuzemák | 
