Doba přípravy: 60 minut
Nejprve si očistíme květák a rozebereme jej na jednotlivé růžičky. Ty uvaříme do poloměkka. Jakmile vychladnou, pokrájíme na drobné kousky a prozatím odložíme stranou. Na pánvi rozpálíme olej a do zlatova na něm osmažíme na drobno nakrájenou cibuli. Poté do pánve vhodíme špenát, chvilku orestujeme, podlijeme troškou vody, přiklopíme a necháme pár minut dusit. Nakonec prolisujeme česnek a přidáme ke špenátu a cibuli. Promícháme a necháme vychladnout. Mezitím si ve větší míse rozšleháme vajíčka, přidáme mouku, prášek do pečiva a sýr. Nakonec vmícháme květák a špenátovou směs. Promícháme, dochutíme solí a pepřem a vlijeme do formy vymazané trochou oleje. Vložíme do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme zhruba 45 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Hotový květákový koláč můžeme ihned podávat.
1 ks | malý květák |
1 ks | cibule |
7 ks | vejce |
2 stroužky | česnek |
1 hrst | špenát |
1 hrnek | polohrubá mouka (pro ještě zdravější variantu můžeme nahradit celozrnnou) |
1 hrnek | strouhaný tvrdý sýr |
1 ks | prášek do pečiva |
1 lžíce | olej (opět pro zdravější verzi doporučujeme olivový nebo kokosový) |
sůl | |
pepř |