
Doba přípravy: minut
Patizon omyjeme a odřízneme jeho vrchní část (vznikne tím jakási poklička). Poté jej opatrně vydlabeme lžící a vydlabanou dužinu pokrájíme. Anglickou slaninu s cibulí, rohlíkem a česnekem pokrájíme a promícháme spolu vydlabanou dužinou, nastrouhaným sýrem a bylinkami. Dochutíme solí, mletým pepřem a mletou červenou paprikou. Takto připravenou směsí naplníme vydlabaný patizon, přiklopíme patizonovou pokličkou a položíme jej do zapékací misky. Podlijeme trochou vody a zapékací misku vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, kde necháme zapéct po dobu asi 35 až 40 minut. Podáváme například s bramborovou kaší.
| 1 ks | větší patizon (popř. více menších) |
| 100 g | anglická slanina |
| 1 ks | cibule |
| 1 ks | starší rohlík |
| 3 stroužky | česnek |
| 150 g | strouhaný sýr (např. eidam min. 45%) |
| 1 lžíce | nasekané bylinky (např. bazalka nebo hladkolistá petrželka) |
| sůl | |
| pepř mletý | |
| červená mletá paprika |
