Doba přípravy: 90 minut
Nejprve si vyšleháme máslo s krupicovým cukrem. Za stálého míchání přidáme žloutky s tuzemákem a citronovou kůrou. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí se lžící cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Vzešlý kvásek dáme spolu s máslovou hmotou k mouce s troškou soli a postupně vypracujeme těsto. To necháme zhruba hodinu kynout přikryté utěrkou na teplém místě. Mezitím si připravíme tvarohovou a makovou náplň: Mletý mák svaříme s mlékem, osladíme ho a zahustíme strouhaným perníkem. Ochutíme vanilkovým cukrem, mletou skořicí a citronovou kůrou. Tvaroh si smícháme s vejcem, žloutkem, tuzemákem a cukrem. Máme-li muškátový květ, vmícháme do tvarohové náplně také špetku. Poté si vykynuté těsto rozdělíme na 5 stejných dílů. Z každého vyválíme kruh, přičemž plát těsta by měl být silný asi 1 cm. Každý kruh rozdělíme na 6 stejných dílků. Na jednotlivý dílek dáme lžíci tvarohové nebo makové náplně. Srolujeme a ohneme do tvaru rohlíčku. Takto připravené rohlíčky poklademe na plech vyložený pečicím papírem, kde je necháme ještě dalších 15 až 20 minut kynout. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem a dáváme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba 20 minut. Hotové rohlíčky necháme vychladnout a před podáváním je podle chuti posypeme jemně moučkovým cukrem.
100 g | máslo |
60 g | krupicový cukr |
2 ks | žloutek |
2 lžíce | tuzemák |
trochu | citronová kůra |
1/4 l | mléko |
30 g | droždí |
1 lžíce | krupicový cukr (na kvásek) |
1/2 kg | polohrubá mouka |
špetka | sůl |