
Doba přípravy: 60 minut
Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměkka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso a vaříme dál. Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a přidáme k téměř měkkému masu. Po chvíli přidáme nadrobno nakrájené zelí a nakrájenou červenou řepu (pozor – loupeme ji a krájíme v rukavicích!). Vše dovaříme doměkka. V malém množství vody si mezitím povaříme koření a vývar vlijeme do polévky. Nakonec přidáme na plátky nakrájenou kvalitní klobásu a rajčatový protlak. Dochutíme octem a solí. Těsně před podáváním podle chuti ozdobíme kysanou smetanou a zelenými bylinkami.
| 200 g | hovězí maso |
| 200 g | vepřové maso |
| 300 g | kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) |
| 300 g | kysané zelí (popř. sterilované zelí) |
| 200 g | červená řepa |
| bobkový list | |
| asi 10 kulička | pepř celý |
| asi 8 kulička | nové koření |
| 2 ks | párek (nebo 1 klobása) |
| 1 konzerva | rajčatový protlak |
| ocet | |
| sůl | |
| 1 kelímek | zakysaná smetana (nemusí být) |
| zelené bylinky (petrželka, pažitka...) |
