
Doba přípravy: 30 minut
Mladé kopřivové listy omyjeme pod vodou, necháme okapat a poté jemně nasekáme. Dáme dusit na asi 6 minut do hrnku zeleninového vývaru. Mezitím si oloupeme a pokrájíme cibuli na kostičky a necháme zesklovatět na olivovém oleji. Poté ji přidáme ke kopřivám a přilijeme zbytek vývaru. Rozmixujeme dohladka, krátce povaříme a odstavíme. Zakysanou smetanu ušleháme se žloutkem a zašleháme do odstavené polévky. Polévku pak opatrně opět zahřejeme, aby se spojila se žloutkem. Osolíme a okořeníme pepřem a špetkou muškátového oříšku. Na závěr ozdobíme trochou zakysané smetany a ihned podáváme.
| 150 g | listy mladé kopřivy |
| 1 litr | zeleninový vývar |
| 1 ks | cibule |
| 2 lžíce | olivový olej |
| 1 kelímek | zakysaná smetana (do polévky) |
| 1 ks | žloutek |
| sůl | |
| čerstvě mletý černý pepř | |
| špetku | muškátový oříšek |
| zakysaná smetana (na ozdobu) |
