Doba přípravy: minut
Nejprve si připravíme kvásek. V misce smícháme mléko s nadrobeným droždím, lžičkou cukru a hrubou moukou. Necháme vzejít a mezitím utřeme máslo se zbylým cukrem. Ze tří vajec oddělíme žloutky a přidáme k máslu s cukrem. Vsypeme mouku, špetku soli a také kvásek. Pokud chceme, v tuto chvíli také zapracujeme rozinky. Vše vymícháme do hladkého těsta. Pokud se lepí, přisypeme trochu mouky. Necháme půl hodiny vykynout a poté oddělujeme větší kusy, které vyválíme do delších válečků a stáčíme do tvaru provazu. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaný vejcem, posypeme mákem nebo sezamem. Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180°C.
150 ml | vlažné mléko |
1/2 kostky | droždí |
100 g + 1 lžička | cukr krupice |
2 lžíce | hrubá mouka |
100 g | máslo |
4 ks | vejce |
350 g | hladká mouka |
špetka | sůl |
rozinky, mák či sezam na ozdobu |