Doba přípravy: 30 minut
Nejprve si smícháme mouku s vejci, poté postupně přidáme mléko a rozpuštěné máslo, nakonec cukr a sůl. Mícháme tak dlouho, až nám vznikne hladké a vláčné těsto. Na pánvičce si mezitím rozpustíme kousek másla na smažení a na něj nalijeme trochu připraveného těsta (snažíme se, aby palačinky byly co nejtenčí!) Osmažíme po obou stranách dozlatova. Hotové palačinky mírně stočíme či přeložíme a podáváme je s oloupanými kiwi pokrájenými na plátky, ozdobené čokoládovou polevou a nastrouhanou čokoládou.
Poznámka: Crêpe či crêpes (čteme krepé) jsou velmi tenké palačinky, které pochází z Bretaně ve Francii a jsou tak považovány za francouzské národní jídlo. Jejich název je odvozený z latinského „crispa“ a znamená „stočený“. Tyto palačinky se obvykle na pánvi roztírají speciálním kuchařským náčiním, aby byly opravdu co nejtenčí. Dnes jsou crêpes oblíbené po celém světě.
250 g | hladká mouka |
3 ks | vejce |
1/2 l | mléko |
100 g | máslo (do těsta) |
50 g | cukr |
špetka | sůl |
asi 1/2 kostka | máslo (na smažení palačinek) |
3 ks | kiwi |
čokoládová poleva | |
trochu | strouhaná čokoláda (na ozdobu) |