
Doba přípravy: 40 minut
Červenou čočku propláchneme pod tekoucí vodou. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme nadrobno. Olivový olej rozpálíme v kastrolu a nejprve na něm osmahneme cibuli a po chvíli přidáme prolisovaný česnek. Vhodíme propláchnutou čočku a zalijeme vývarem. Přihodíme bobkový list s novým kořením a vaříme asi 10 minut doměkka. Poté ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Zjemníme kouskem másla, přesypeme nasekanou petrželkou a ihned podáváme.
| 200 g | červená čočka |
| 1 ks | cibule |
| 2 stroužky | česnek |
| 3 lžíce | olivový olej |
| 1 litr | zeleninový vývar |
| 3 ks | bobkový list |
| 5 kuličky | nové koření |
| sůl | |
| pepř mletý | |
| citronová šťáva | |
| kousek | máslo |
| zelená petrželka či jiné bylinky (na ozdobu) |
