
Doba přípravy: 180 minut
Suchou cizrnu dáme do vlažné vody a necháme ji přes noc namočenou, aby zdvojnásobila objem. Druhý den cizrnu slijeme, zalijeme studenou vodou a vaříme doměkka (1 až 2 hodiny). Poté změklou cizrnu slijeme. V kastrolu si mezitím rozpustíme máslo, osmahneme na něm jemně nakrájenou cibuli, ke které přidáme nakrájený česnek, 3/4 vařené cizrny (1/4 si necháme na později), římský kmín, čerstvě mletý pepř a ještě chvíli vše smažíme. Osmažený základ zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme zhruba 20 minut. Poté přidáme smetanu a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Vhodíme schovanou vařenou cizrnou a ozdobíme trochou nasekané zelené petrželky. Cizrnovou polévku podáváme s čerstvým pečivem.
| 400 g | cizrna |
| 100 g | máslo |
| 1 ks | cibule |
| 4 stroužek | česnek |
| 2 lžička | římský kmín |
| pepř mletý | |
| 1/5 l | zeleninový vývar |
| 250 ml | smetana (12%) |
| zelená petrželka na ozdobu |
