
Doba přípravy: 25 minut
Hrách nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme podle návodu na obalu doměkka. Mezitím si na pánvi na olivovém oleji opečeme pokrájenou cibuli se slaninou nakrájenou na malé kousky a na poslední minutu pečení přidáme i nasekaný česnek. Uvařený hrách slijeme, přidáme k němu opečenou cibuli se slaninou a česnekem. Zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut, poté rozmixujeme ručním mixerem dohladka. Ochutíme solí, mletým pepřem a majoránkou. Hotovou polévku podáváme s kostičkami na másle opečeného pečiva a ozdobenou zelenými bylinkami.
| 1/2 kg | hrách (může být i předvařený) |
| 1 a 1/2 l | voda |
| 2 lžíce | olivový olej |
| 1 ks | cibule |
| 200 g | slanina |
| 4 stroužek | česnek |
| 1 l | vývar |
| sůl | |
| čerstvě mletý pepř | |
| trochu | majoránka |
| máslo | |
| bílé pečivo na kostičky | |
| čerstvě bylinky na ozdobu (např. hladkolistá petržel) |
