
Doba přípravy: 40 minut
Máme-li mražený hrášek, necháme jej nejprve povolit při pokojové teplotě. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kousky. Pórek nakrájíme na kolečka. Na másle si zpěníme nejprve cibuli a po chvíli i pórek. Asi po 5 minutách přidáme rozmrazený hrášek a česnek, také necháme chvilku restovat a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Zhruba 5 minut povaříme (déle ne, jinak hrášek ztratí svou krásně zelenou barvu). Několik hrášků si vyndáme a necháme stranou na ozdobu. Zeleninu s vývarem rozmixujeme ručním mixerem na hladkou polévku a přidáme do ní smetanu. Polévku ochutíme solí a pepřem, nalijeme na talíře a ozdobíme schovanými hrášky. Ihned podáváme.
| 350 g | zelený hrášek (může být zmražený) |
| 1 ks | cibule |
| 4 stroužky | česnek |
| 1 ks | pórek |
| máslo | |
| 1 l | zeleninový vývar |
| sůl | |
| mletý bílý pepř | |
| 200 ml | smetana |
