Doba přípravy: 70 minut
Hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme je na půlky. V horní části hrušek uděláme ostrým nožem zářezy. Pokapeme citronovou šťávou a dáme odležet. V míse si mezitím vyšleháme cukr, 2 vejce a špetku soli. Do této směsi vmícháme po částech hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a poté přilijeme mléko s olejem. Formu na koláč vymastíme kouskem másla a vysypeme moukou. Dvě třetiny připraveného těsta nalijeme do formy, poklademe půlkami hrušek a přelijeme poslední třetinou těsta. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180° Celsia a pečeme zhruba 45 minut. Poté jej vyndáme z trouby a přelijeme směsí z rozpuštěného másla, tuzemáku a cukru. Podáváme ke kávě nebo čaji.
6 ks | zralé hrušky |
trochu | citronová šťáva |
100 g | krupicový cukr |
2 ks | vejce |
špetka | sůl |
150 g | hladká mouka |
1 ks | kypřicí prášek do pečiva |
1/2 hrnek | mléko |
3 lžíce | olej |
hrubá mouka (na vysypání formy) | |
100 g | máslo (na vymazání formy) |
80 g | máslo (na přelití) |
trochu | tuzemák |
3 lžíce | cukr |