
Doba přípravy: minut
Salátovou okurku omyjeme (neloupeme) a nahrubo nastrouháme. Česnek utřeme se solí a spolu s nasekanými vlašskými ořechy dáme do mísy. Za stálého míchání přidáváme olivový olej. Poté vmícháme i nastrouhanou okurku, nasekaný čerstvý kopr se zelenou petrželkou, acidofilní mléko a bílé jogurty. Podle chuti okyselíme citronovou šťávou. Polévku dáme vychladit. Řádně vychlazenou ozdobíme nasekanými vlašskými ořechy a ihned podáváme.
Poznámka: Tradiční bulharská studená polévka Tarator je velmi osvěžující zejména v parném létě. Připravuje se z bílého jogurtu, nastrouhané okurky a mletých ořechů. Ochucená je pak koprem, česnekem a petrželí.
| 1 ks | salátová okurka | 
| 4 stroužek | česnek | 
| sůl | |
| 3 lžíce | nasekané vlašské ořechy | 
| 50 ml | olivový olej | 
| trochu | čerstvý kopr nebo kopr v sladkokyselém nálevu | 
| čerstvá petrželka | |
| 1/2 l | acidofilní mléko | 
| 2 ks | bílý jogurt | 
| citronová šťáva | |
| několik | vyloupané vlašské ořechy | 
