
Doba přípravy: minut
Cibule a česnek oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ta osmahneme na hluboké pánvi na másle (nejprve cibuli a na závěr i česnek) a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme asi 20 minut doměkka. Poté polévku rozmixujeme ručním mixérem. Přidáme smetanu a nastrouhaný tvrdý sýr, který necháme v polévce rozpustit. Dochutíme solí a pepřem a servírujeme na talíře. Podáváme s nasucho opečenou pokrájenou šunkou či slaninou, trochou zakysané smetany a ozdobené nasekanou pažitkou (popř. jarní cibulkou).
| 5 ks | velká cibule |
| 3 stroužek | česnek |
| 3 lžíce | máslo |
| 1 a 1/2 l | zeleninový vývar |
| 100 ml | smetana |
| 100 g | tvrdý sýr (např. čedaru nebo ementálu) |
| pepř mletý | |
| sůl | |
| 100 g | kvalitní šunka nebo slanina |
| trochu | zakysaná smetana |
| pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu |
