Doba přípravy: 30 minut
Ostružiny omyjeme vodou a dáme je do kastrolu. Do plátěného pytlíčku vložíme celou skořici spolu s hřebíčky a přidáme jej k ostružinám. Přivedeme pomalu k varu a ostružiny při tom mírně rozmačkáme mačkadlem na brambory. Poté přidáme Želírfix 2:1 rozmíchaný ve 2 lžících cukru a necháme asi 4 minuty probublávat na mírném ohni. Přisypeme zbývající cukr a povaříme poslední 2 minuty. Stáhneme z ohně, pytlíček s kořením vyndáme a vmícháme citronovu šťávu s tuzemákem. Horký džem naplníme do vymytých a vysušených skleniček, uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
1 a 1/5 kg | zralé ostružiny |
1 kousek | skořice celá |
5 ks | hřebíček |
1 balení | přípravek Želírfix 2:1 (od společnosti Labeta) |
600 g | krystalový cukr |
1/2 ks | šťáva z citronu |
6 lžíce | tuzemák |