
Doba přípravy: 40 minut
Ovoce omyjeme (popř. oloupeme a je-li třeba, zbavíme jadřinců) a nakrájíme na menší kousky. Ty rozprostřeme na pekáč, přidáme veškeré koření, citronovou šťávu i pokrájenou kůru a posypeme cukrem. Dáme do trouby předehřáté na 250 stupňů Celsia a pečeme asi 10 minut (ovoce pustí šťávu). Poté do pekáče přilijeme tuzemák a pečeme dalších asi 15 minut. Horký čaj naplníme do skleniček a obrátíme dnem vzhůru. Hrneček tohoto čaje připravíme zalitím dvou lžic směsi horkou vodou.
Poznámka: Jako základní ovoce můžeme použít jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, ananas, rybíz, pomeranče, ostružiny, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, brusinky, višně, brusinky, švestky, mandarinky…
| 2 kg | ovoce |
| 3 ks | celá skořice |
| 3 ks | badyán |
| 8 ks | hřebíček |
| 2 ks | šťáva z citronu |
| 1 ks | kůra z citronu (bio) |
| 1 kg | krupicový cukr |
| 2 dl | tuzemák |
