
Doba přípravy: 120 minut
Dáme vařit špagety do osolené vroucí vody. Mezitím si na oleji opečeme nejprve cibuli, k ní přidáme na kostičky pokrájenou slaninu a nastrouhanou kořenovou zeleninu (mrkev a celer). Chvíli opékáme, poté přidáme prolisovaný česnek a asi po 2 minutách i mleté maso. Dále opékáme, dokud se maso krásně neosmahne. Do této směsi přidáme loupaná rajčata, červené víno a rajský protlak. Osolíme, opepříme a zvolna ještě podusíme, aby maso bylo měkké. (Omáčka by měla být přirozeně hustá, proto buď dusíme o chvilku déle, případně naopak dolijeme trochu vody.) Na závěr okořeníme mletým muškátovým oříškem a trochou oregana. Boloňskou směs nandáme na uvařené špagety a posypeme strouhaným tvrdým sýrem a sekanou zelenou petrželkou. Ihned podáváme.
| 400 g | vaječné špagety |
| 6 lžic | olivový olej |
| 1 ks | větší cibule |
| 100 g | anglická slanina |
| 2 ks | mrkev |
| 1 ks | malý celer |
| 5 stroužků | česnek |
| 500 g | mleté maso (nejlépe směs hovězí a vepřové) |
| 1 plechovka | loupaná rajčata |
| 1 ks | rajčatový protlak (větší) |
| 2 dl | červené víno |
| sůl | |
| pepř | |
| špetka | muškátový oříšek |
| oregano | |
| tvrdý sýr na posypání | |
| petrželka na ozdobu |
