
Doba přípravy: 45 minut
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na rozehřátém másle. Přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby (několik plátků si necháme nakonec na ozdobu). Houby s cibulí zasypeme hladkou moukou a trošku osmahneme. Podlijeme hrnkem vývaru a za stálého míchání povaříme. Přidáme zbývající část vývaru, opepříme, osolíme a 20 minut vaříme. Smetanu si rozšleháme se žloutky a vlijeme ji do polévky. Polévku jen prohřejeme, dále nevaříme. Dochutíme citronovou šťávou a rozmixujeme mixérem dohladka. Rozdělíme na talíře, kde ozdobíme schovanými plátky (nejlépe opět na másle osmažených) hub. Podáváme s čerstvým pečivem.
| 1 ks | cibule |
| 2 lžíce | máslo |
| 350 g | houby (žampiony, hřiby...) |
| 2 lžíce | hladká mouka |
| 1 l | vývar |
| 1 hrnek | smetana |
| 2 ks | žloutek |
| 1 lžička | citronová šťáva |
