
Doba přípravy: 150 minut
Očištěného a vykuchaného bažanta rozčtvrtíme a prošpikujeme anglickou slaninou. Jednotlivé porce osolíme a posypeme kořením na divočinu (zvěřinu). Dáme do pekáčku, zasypeme nadrobno pokrájenou cibulí a naloženými houbami. Zalijeme rozpuštěným máslem, bílým vínem a vodou a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečeme (dusíme) asi 1 a 1/2 hodiny. (Kousky mezitím můžeme otáčet, aby maso bylo stejnoměrně měkké.) Poté zvýšíme teplotu v troubě na 220 stupňů a bažanta necháme zhruba posledních 20 až 30 minut krásně zezlátnout. Podáváme s vařenou rýží a podle možností ozdobené čerstvým tymiánem.
| 1 ks | bažant |
| 150 g | anglická slanina - vcelku |
| sůl | |
| 1 lžíce | koření na divočinu |
| 1 ks | větší cibule |
| 300 g | konzervované houby v sladkokyselém nálevu |
| 50 g | rozpuštěné máslo |
| 1/2 l | bílé víno |
| 1/2 l | voda |
| tymián |
