
Doba přípravy: 30 minut
Na olivovém oleji v kastrolu si zpěníme najemno pokrájenou cibuli a po chvíli přisypeme rýži. Asi 3 minuty mícháme a opékáme, poté přidáme prolisovaný česnek a necháme ho rozvonět. Zalijeme bílým vínem a necháme vyvařit. Poté přiléváme po částech kuřecí vývar, přičemž rýži mícháme a tekutinu necháváme vždy vyvařit (postupujeme po sběračkách). Takto pokračujeme tak dlouho, dokud není rýže hotová. Mezitím si na pánvičce rozehřejeme máslo a dáme na něj pokrájené houby. Osolíme, opepříme a necháme asi 15 minut (podle druhu hub a velikosti pokrájených kousků) dusit, aby houby změkly. Na posledních pár minut přihodíme i zelený hrášek, aby také změkl. Smícháme s rýží a přidáme zakysanou smetanu. Hotové rizoto ihned podáváme.
| 4 lžíce | olivový olej |
| 1 ks | cibule |
| 300 g | rýže (nejlépe kulatá arborio) |
| 2 stroužek | česnek |
| 1 dl | bílé víno |
| asi 1 litr | kuřecí vývar (příp. vývar z kuřecího bujónu) |
| 3 lžíce | máslo |
| 400 g | houby (např. hříbky, lišky, žampiony...) |
| sůl | |
| pepř mletý | |
| 4 lžíce | zakysaná smetana |
| 1 hrst | zelený hrášek (může být i mražený) |
