
Doba přípravy: 45 minut
Máme-li houby sušené, namočíme je nejprve asi na 20 minut do vody. V případě čerstvých je pokrájíme na menší kousky. Zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Společně s houbami, bobkovým listem, pepřem, solí, novým kořením a libečkem vaříme v hrnci vody (cca 3 litry) do změknutí. Mezitím si z mouky a másla usmažíme světlou jíšku a necháme ji vychladnout. Bobkový list, celý pepř a nové koření z polévky vyjmeme, přidáme prolisovaný česnek, vychladlou jíšku a sušenou majoránku. Bramboračku dochutíme mletým pepřem a případně ještě dosolíme. Posypeme čerstvou petrželkou nebo majoránkou a podáváme.
| 2 hrnek | houby (čerstvých nebo sušených - nejlepší jsou lišky, křemenáče nebo babky) |
| 1/4 ks | celer |
| 1 ks | petržel |
| 3 ks | mrkev |
| 8 ks | brambor |
| 3 ks | bobkový list |
| 10 kulička | celý pepř |
| sůl | |
| 5 kulička | nové koření |
| čerstvý libeček | |
| hladká mouka | |
| kousek | máslo |
| 8 stroužek | česnek |
| majoránka | |
| pepř mletý | |
| čerstvá petrželka nebo majoránka na ozdobu |
